Miljöpartiets Kongress 2011!

Hej mina kära bloggläsare!

Jag har haft väldigt fullt upp på sistone. Nu i helgen 20-22 maj närvarade jag och två andra från Mp Mörbylånga på miljöpartiets kongress i Karlstad, där vi valde nya språkrör (Åsa Romson och Gustav Fridolin) samt en ny partisekreterare (Anders Wallner) som har vart sekreterare till Maria Wetterstrand. 

Det var MYCKET intressant och kul att vara med på en kongress och se hur det gick till.
Jag hade ju ett helt häfte med över 200 motioner (förslag från samhället om vad som behövs förändras) och läsa som handlade i stort sätt om allt i samhället. Jag hann bara läsa en bit över 100 motioner men jag tycker endå att jag hängde med jättebra på allting på konressen.


Jutta (ersättare), jag (ersättare) och Eva (ombud) på kongressen.

Motionerna var uppdelade i 3 påverkanstorg, ett stortorg och några utskott. 
På påverkanstorgen kunnde man alltså påverka motionerna och deras yrkande (alltså vad man vill komma med motionen). Man kunde skriva om yrkanderna (attsatserna) lite hur som helst, formulera om eller helt enkelt lägga ett nytt förslag på attsats. 

Det var en motion som jag inte kunde släppa, fast partistryrelsen hade avslagit den. Den motionen handlade om vita tak. Det sägs att vita tak kan minska den globala uppvärmningen eftersom solljuset och värmen reflekteras annourluna då. 
Men vita tak kan tyvärr inte fungera här i Sverige eftersom vårt land ligger så långt norrut. 

Jag ville som sagt inte släppa den där motionen (även om partistyrelsen hade gett avslag på den i häftet) och det var därför som jag, på påverkanstorg 3, skrev om yrkandet på den motionen. Jag ändrade om så att det stod att "vi i MP ska verka för att byggnader förses med solceller, solfångare och gröna tak..." , alltså växtligheter på taken. 

För att kunna ta beslut på en motion som var på påverkanstorgen så fick man sätta sitt ombuds namn på för att stödja eller inte stödja motionen.
Om en motion hade fått mer än 7 röster som stödjt den så skulle man besluta om motionen i plenissalen (plenum). Min omformulerade attsats fick 17 röster på påverkanstorget. Och vi var med och beslutade om den i plenum, den bifölls! Man fick ett röstkort per ombud. Vi hade ett ombud i Mp Mörbylånga som var ombud. Vi såg att det ganska tydligt var fler som röstade för det än mot det. Det var verkligen jättekul och häftigt!


Röstning om motioner i plenum.

Andra beslut som jag tycker var bra som gick igenom i plenum men som partistyrelsen hade avslagit var en om att vi ska stå för att jägare inte ska få ta hand om viltvården i Sverige. Jag tycker att det var ett mycket bra beslut eftersom jägare kanske inte har den erfarenheten om hur det ligger till i stammarna som biologer har. Som t ex. detta med vargjakten. Jägare har kanske svårt att se skillnaden mellan ett sjukt djur och ett friskt. Därför tror jag att det är viktigt att biologer får ta hand om viltvården i Sverige nu, för att rovdjursstammen ska hålla sig så livskraftig som det behövs.


Resultatet.

Sen så valde vi ju nya språkrör också och det blev ju förstås Åsa Romsom och Gustav Fridolin, som ni säkert alla har hört. Det var häftigt att vara där på plats när man fick reda på resultaten. Att vara en av de första att veta vilka det blev. Det var kul! Och snacka om applåder de fick! Alla stod säkert upp i flera minuter och applåderade. Och kamerorna blixtrade.


Resultatet i valet av språkrör i plenum! Gustav och Åsa.

Jag tror att det blir bra med Åsa och Gustav som språkrör i miljöpartiet. De verkar matcha väldigt bra ihop. Eftersom Gustav är mer specialiserad i de här sociala frågorna och i teknik. Medans Åsa är lite mer inriktad i miljöfrågorna. Det tror jag passar jättebra. (men jag tror ingen kan bli lika bra som Maria Wetterstrand...)
Både Åsa, Gustav och Anders höll mycket inspirerande tal dagen efter.  


Åsa Romsom och Gustav Fridolin. Nya språkrör för MP.


Det var nog allt faktiskt. På fredagen var det en fest för att inviga kongressen lite. 
Där spelade bla. Grön Ungdoms språkrör fiol med fart. Det var kul att se. Där träffade jag även de som jag träffade vid valet, dvs. Maria Wetterstrand, Anders Wallner, Kristoffer Talltorp och Per Ängquist.

Sista dagen så var det att åka hem igen med lång tågresa. Fast vi hann med att rösta igenom min motion om taken innan vi åkte hemmåt.

Har redan börjat planera till nästa kongress nästa år som är i Umeå. Det är en lång bit att åka dit. Hoppas på att det blir kongress i Kalmar snart!! :)

Och just det! Kolla gärna in på en artikel i lokalbladet om mig och Kongressen!
http://www.olandsbladet.se/index.php?id=16927&placid=3&template=&PHPSESSID=b72dc093a7904668e9c3d08379f4815d

Tack för mig! 
Kram
Nora     

Insändare om vindkraftverk

Hej mina kära bloggläsare!

I onsdags skrev jag min första insändare till lokalbladet. Tyvärr tror jag inte den kom med. Den var inte med i dagens men kanske, kanske, hoppas jag att den kommer på tisdag. Ifall ni har lust att läsa den så publicerar jag den gärna här!

Här kommer den:



Ja till vindkraft!

De senaste åren har det diskuterats mycket på Öland om vindkraft och vindkraftsparker. Många har vart för. Men många har också vart mot. Jag tycker att vi måste våga ta steget mot framtiden och acceptera vindkraften på Öland.
 

Eftersom det brukar sägas att Öland är solen och vindarnas ö så tycker man ju att det borde vara positivt med vindkraft, solkraft och vågkraft på Öland och vid dess kust. Men detta är inte självklart. Det finns vissa som tycker att vindkraft förfular landskapet, låter susande och blinkar irriterande.


Men jag tycker att vi måste se framåt. Vindkraft är ett av de största framstegen i miljötekniken, släpper inte ut några avgaser, tar inte stor plats. Jag tycker inte alls att vindkraftverk förfular landskapet. Tvärt om. Jag hade i alla fall inte hellre haft ett stort fult kolkraftverk som släpper ut en massa giftigt avfall nära mitt hus!


Blinket från de vindkraftverk som vi har nära mitt hus påminner om vilka framsteg som miljötekniken gör och jag tycker att det är kul att tänka på det. Tycker det är mysigt att bli påmind om att vi har en så bra förnybar energikälla nära vårt hus. Det susande ljuden som vindkraftverk sägs ge ifrån sig hörs inte alls härifrån. Men om det hade hörts så är jag säker på att jag inte hade stört mig på det.


Jag tycker inte att man kan säga att ett vindkraftverk förfular landskapet eller naturvärdet själv tycker jag att ett vindkraftverk är häftiga att se på. Tänk på dåtidens väderkvarnar. Vindkraftverk skulle kunna bli nutidens. Säkert var det många då som var emot och protesterade mot byggandet av väderkvarnarna. Men se bara hur uppskattade de blev.
  

Vindkraftverk utvecklas ständigt. Men jag tror att det bästa sättet för det att utvecklas är att vi vågar acceptera det. Tycker inte att vi ska döma ut dem för fort, ge dem en chans. Jag vet att det sägs att fågellivet störs av vindkraftverk och att många fåglar dör nära vindkraftverk. Men eftersom de hela tiden utvecklas så kommer de bara att bli bättre och bättre.


 Det är ju det som är meningen. Att alla de förnybara energikällorna, våg och tidvatten, vind och sol, ska arbeta gemensamt och tillslut täcka Sveriges totala elbehov så vi får ett hållbart samhälle. Och en grönare värld.


 Det gäller bara att börja någonstans och någon gång, och jag tycker att tiden är inne för det nu. Vi måste våga acceptera vindkraft. Som sagt, hellre vindkraft än kolkraft utanför tomten. Vindkraft? Ja, tack!  

Med miljövänliga hälsningar

                                                                                                                                                                                                            Nora Eklöv (en Grön ungdom)


Tack för att ni läste! Skriv gärna om vad ni tyckte om den! :)

Kram, Nora


Maskrosfest med avtackning!

Hej mina kära bloggläsare!
Förlåt för att jag har dröjt med att skriva men jag har haft igång en annan blogg också som skolarbete.

Igår åkte jag och min mamma upp till Stockholm med tåg och firade tilsammans med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, och med många andra glada miljöpartister, deras 9 år som språkrör. Festen ägde rum på mossebacke i Stockholm. Jättefin utsikt. Men dock jobbig att komma till... Eftersom katarinahissen inte fungerade just då fick vi gå i alla trapporna upp vilket var jättemånga! Men så gick vi ju fel väg också. Man kunde ta en annan hiss men det kom vi på när vi var uppe. Haha! Och eftersom vi hade stressat till tåget som skjutton på morgonen så glömde vi också presenten vi skulle ge. Men vi skickar den istället.

På festen så tackades Maria och Peter av eftersom man inte får vara språkrör i längre än 9 år. De tackades av med många fina, roliga och påhittiga tal. Talen hölls av bla. Mona Sahlin, Anders Wallner, Michaela Valtersson.

Här kommer lite fina bilder från festen, ifall någon tar illa upp att jag lägger ut något bild på någon så säg till så tar jag bort den. Här kommer de:



Det snygga dansgolvet där många miljöpartister dansade loss!


Den fina utsikten ut över stan.


Jag, Anders Wallner och hans kille Robin. Bra bild! :)


Peter och jag. Haha! Lustig bild. Jag ser väldigt kort ut... :P



Maria och jag. Fin bild!

Maj blir en händelserik månad! Den 20 ska jag till Karlstad på Mp:s kongress där de ska rösta ut nya språkrör och partisekreterare. Det ser jag mycket fram emot!

Ha det bra!

Kram, Nora


RSS 2.0