Miljöpartiets Kongress 2011!

Hej mina kära bloggläsare!

Jag har haft väldigt fullt upp på sistone. Nu i helgen 20-22 maj närvarade jag och två andra från Mp Mörbylånga på miljöpartiets kongress i Karlstad, där vi valde nya språkrör (Åsa Romson och Gustav Fridolin) samt en ny partisekreterare (Anders Wallner) som har vart sekreterare till Maria Wetterstrand. 

Det var MYCKET intressant och kul att vara med på en kongress och se hur det gick till.
Jag hade ju ett helt häfte med över 200 motioner (förslag från samhället om vad som behövs förändras) och läsa som handlade i stort sätt om allt i samhället. Jag hann bara läsa en bit över 100 motioner men jag tycker endå att jag hängde med jättebra på allting på konressen.


Jutta (ersättare), jag (ersättare) och Eva (ombud) på kongressen.

Motionerna var uppdelade i 3 påverkanstorg, ett stortorg och några utskott. 
På påverkanstorgen kunnde man alltså påverka motionerna och deras yrkande (alltså vad man vill komma med motionen). Man kunde skriva om yrkanderna (attsatserna) lite hur som helst, formulera om eller helt enkelt lägga ett nytt förslag på attsats. 

Det var en motion som jag inte kunde släppa, fast partistryrelsen hade avslagit den. Den motionen handlade om vita tak. Det sägs att vita tak kan minska den globala uppvärmningen eftersom solljuset och värmen reflekteras annourluna då. 
Men vita tak kan tyvärr inte fungera här i Sverige eftersom vårt land ligger så långt norrut. 

Jag ville som sagt inte släppa den där motionen (även om partistyrelsen hade gett avslag på den i häftet) och det var därför som jag, på påverkanstorg 3, skrev om yrkandet på den motionen. Jag ändrade om så att det stod att "vi i MP ska verka för att byggnader förses med solceller, solfångare och gröna tak..." , alltså växtligheter på taken. 

För att kunna ta beslut på en motion som var på påverkanstorgen så fick man sätta sitt ombuds namn på för att stödja eller inte stödja motionen.
Om en motion hade fått mer än 7 röster som stödjt den så skulle man besluta om motionen i plenissalen (plenum). Min omformulerade attsats fick 17 röster på påverkanstorget. Och vi var med och beslutade om den i plenum, den bifölls! Man fick ett röstkort per ombud. Vi hade ett ombud i Mp Mörbylånga som var ombud. Vi såg att det ganska tydligt var fler som röstade för det än mot det. Det var verkligen jättekul och häftigt!


Röstning om motioner i plenum.

Andra beslut som jag tycker var bra som gick igenom i plenum men som partistyrelsen hade avslagit var en om att vi ska stå för att jägare inte ska få ta hand om viltvården i Sverige. Jag tycker att det var ett mycket bra beslut eftersom jägare kanske inte har den erfarenheten om hur det ligger till i stammarna som biologer har. Som t ex. detta med vargjakten. Jägare har kanske svårt att se skillnaden mellan ett sjukt djur och ett friskt. Därför tror jag att det är viktigt att biologer får ta hand om viltvården i Sverige nu, för att rovdjursstammen ska hålla sig så livskraftig som det behövs.


Resultatet.

Sen så valde vi ju nya språkrör också och det blev ju förstås Åsa Romsom och Gustav Fridolin, som ni säkert alla har hört. Det var häftigt att vara där på plats när man fick reda på resultaten. Att vara en av de första att veta vilka det blev. Det var kul! Och snacka om applåder de fick! Alla stod säkert upp i flera minuter och applåderade. Och kamerorna blixtrade.


Resultatet i valet av språkrör i plenum! Gustav och Åsa.

Jag tror att det blir bra med Åsa och Gustav som språkrör i miljöpartiet. De verkar matcha väldigt bra ihop. Eftersom Gustav är mer specialiserad i de här sociala frågorna och i teknik. Medans Åsa är lite mer inriktad i miljöfrågorna. Det tror jag passar jättebra. (men jag tror ingen kan bli lika bra som Maria Wetterstrand...)
Både Åsa, Gustav och Anders höll mycket inspirerande tal dagen efter.  


Åsa Romsom och Gustav Fridolin. Nya språkrör för MP.


Det var nog allt faktiskt. På fredagen var det en fest för att inviga kongressen lite. 
Där spelade bla. Grön Ungdoms språkrör fiol med fart. Det var kul att se. Där träffade jag även de som jag träffade vid valet, dvs. Maria Wetterstrand, Anders Wallner, Kristoffer Talltorp och Per Ängquist.

Sista dagen så var det att åka hem igen med lång tågresa. Fast vi hann med att rösta igenom min motion om taken innan vi åkte hemmåt.

Har redan börjat planera till nästa kongress nästa år som är i Umeå. Det är en lång bit att åka dit. Hoppas på att det blir kongress i Kalmar snart!! :)

Och just det! Kolla gärna in på en artikel i lokalbladet om mig och Kongressen!
http://www.olandsbladet.se/index.php?id=16927&placid=3&template=&PHPSESSID=b72dc093a7904668e9c3d08379f4815d

Tack för mig! 
Kram
Nora     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0