Det som hänt i Norge är ofattbart

Hej kära bloggläsare!

Ni har säkert hört om det tragiska som hänt i Norge. Bomben i Oslo, massmord på ön Utöya, det är ofattbart.

På ön dödades många politiskt engagerade ungdomar och det är så hemskt sorgligt. Hur kan en människa göra så?

Att det mitt under semesterfirandet då folk är glada och har det bra, då politiskt engagerade ungdomar åker till läger, kanske för första gången utan föräldrar, för att ha kul, skaffa vänner och diskutera politik tillsamans, händer någonting sådant här.

Det är så ofattbart och svårt att sätta ord på.

Många ungdomar är nu säkert rädda för att visa sitt politiska engagemang och åka på politiska läger för att de tror att något liknande det här kan hända igen. Jag har t.ex.  fått kontakt med en ung som känner sig rädd att gå med i ett politiskt ungdomsförbund nu efter detta. Det får inte vara så. Vi behöver unga i politiken. Vi behöver unga för demokratin. 


 Vi kan inte låta demokratin styras av detta.


Vi måste fortsätta stå för våra åsikter utan att känna rädsla. För de han ville var att, genom sin våldshandling, få oss unga att tystna. Vi måste fortsätta som förut att engagera oss och stödja varandra så att inte rädslan tar överhand.


Vi kan inte låta demokratin styras av våld.


Det är viktigt att vi öppet accepterar varandras olikheter trots t.ex. bakgrund, utseende, funktionshinder, sexuelläggning, att vi utan rädsla vågar stå för dem vi är.

Vi kan inte låta demokratin falla av rädsla. Vi måste fortsätta att vara öppet olika. Mördaren i Norge ville att han själv skulle bestämma hur alla andra ska vara. Mångfald och demokrati är det bästa motgiftet mot hatet.



I förrgår, den 25 juli arrangerade SSU en minnesstund för Norge på larmtorget i Kalmar. Jag höll tal för min lokala Grön Ungdom, vissa bitar från texten här ovan är taget från talet. De flesta politiska ungdomsförbunden höll också tal. 
Det är så fint att se att så många människor delar sorgen i hela norden. Mördaren ville att vi skulle ge hat mot varandra, men istället så ger vi kärlek. Och det är helt rätt. 

Ha det bra!

Kram
Nora E 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0